Zonnebrand creme´s


Teveel in de zon zitten kan huidkanker veroorzaken, vermijd daarom de zon tussen 11:00 en 15:00 uur en smeer je in met zonnebrand creme!
Of toch maar niet, bepaalde stoffen in veel zonnebrand creme´s verhogen de kans op huidkanker!   Met de toename van het gebruik van zonnebrand creme´s lijkt ook huidkanker overal ter wereld toe te nemen... (zie: AD.nl, WelenZijn.nl en WijWordenWakker.org).

Gevaarlijke ingredienten in zonnebrand creme´s:

Oxybenzone (Benzofenone-3) kan als gevolg van zonlicht allergische reacties veroorzaken. Deze stof wordt goed door het lichaam geabsorbeerd en kan in combinatie met zonlicht een sterke toename van vrije radicalen veroorzaken die leiden tot DNA-schade en kanker en de hormoonbalans kan verstoren. Homosalate (ook genoemd: Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate) vormt giftige metabolieten en kan de hormoonbalans licht verstoren. Parabenen zoals Butyl-, Propyl-, Isobutyl- en methylparabenen zijn chemische conserveermiddelen en kunnen bij sommige mensen allergische reacties en exceem veroorzaken, zeker als men al een gevoelige huid heeft. Parabenen kunnen de hormoonhuishouding verstoren (ze hechten zich aan oestrogene receptoren en bootsen zo natuurlijke oestrogeen na). Paraben zouden in relatie gebracht kunnen worden met borstkanker.

Bijna alle bovengenoemde stoffen zitten bijvoorbeeld in een zonnebrand creme zoals van Vision, Nivea en NO-AD®, enz..
Men denkt soms dat de naam slaat op No Additives (Geen toe­voe­gin­gen) maar de naam slaat op Not Advertised, waardoor men de producten voor een lagere prijs kan verkopen.
Veel zonnebrand crème bevatten dus schadelijke chemische stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende typen kanker.
Gelukkig zijn er ook natuurlijke zonnebrandcrème´s zoals die van Skalaris waar geen chemische rotzooi in zit.

Vitamine D

Vitamine D wordt door het lichaam zelf in de huid aangemaakt met behulp van zonlicht. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium in het lichaam voor de groei en het behoud van onze botten en tanden. Minimaal een kwartier per dag onbeschermd in de zon is nodig om zo voldoende vitamine D aan te maken. Vitamine D zit ook in vette vis, zoals haring, zalm en makreel.
Uit onderzoek blijkt dat vitamine D kan de kans op allerlei kankers met 77% verkleinen (zie NaturalNews.com)
Men maakt zich soms zorgen dat men door de zonnebrandcreme niet genoeg vitamin D aanmaakt. Doch mensen smeren zich vaak te dun in zodat er altijd nog wel genoeg zonlicht de huid bereikt en men voldoende vitamine D aanmaakt (zie Volkskrant).

In Nederland krijgen ongeveer 15.000 mensen ieder jaar huidkanker waarvan 5000 mensen een kwaadaardige vorm. Slechts 10% van deze kwaadaardige vorm van huidkanker heeft te maken met de zon. Factoren die verantwoordelijk kunnen zijn voor huidkanker doch die weinig genoemd worden zijn ongezonde voeding, overmatig al­co­hol­ge­bruik, overgewicht en te weinig beweging (zie Medisch­Dos­sier)

Oliver Gillie adviseerd juist om geen zonnebrand te gebruiken en midden op de dag zoveel mogelijk huidoppervlak aan de zon bloot te stellen om zodoende zoveel mogelijk vitamine D aan te maken, wat weer goed is tegen vele vormen van kanker! De meningen over het nut van het gebruik zonnebrandcrème zijn dus verdeeld.
De chemische zonnebrandcrème´s zou ik daarom zeker niet gebruiken! Wellicht dat het verstandiger is om bijvoorbeeld 's morgens geen zonnebrandcrème´s te gebruiken en ´s middags de zon te mijden en/of een natuurlijke zonnebrandcrème of lotion te gebruiken zoals Skalaris.


Terug