De Pinda ceremonie


De pinda wordt ook wel aardnoot en apennoot genoemd, doch is eigenlijk geen noot maar een peulvrucht. De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika, de inheemse Zuid Amerikaanse stammen hebben een spirituele connectie met de natuur en een groot respect voor waar de natuur hen in voorziet. Dat kan niet gezegd worden van de Spaanse kolonialisten, die in de zestiende eeuw de pinda over grote delen van de wereld hebben verspreid.
De pinda's worden in september en oktober geoogst, de uitgegraven pinda's bevatten zo'n 25% vocht en moeten eerst indrogen tot ze nog zo'n 10% vocht bevatten alvorens ze opgeslagen kunnen worden.
De pinda's kunnen in principe rauw gegeten worden, voor consumptie worden ze echter vaak even kort geblancheerd zodat het vliesje loslaat, waarna er eventueel pindakaas van gemaakt kan worden.
De spirit van de Pinda kan in eerste instantie wat hard en mannelijk overkomen maar wanneer het contact zich verdiept kom je bij de zachtere, vrouwelijke lagen.

De Pinda Ceremonie
Met de Pinda Ceremonie krijgt iedereen een zakje met ongepelde pinda's. We doen eerst een geleidde meditatie om te aarden en vervolgens ons af te stemmen op de pinda's. Wanneer we na ongeveer een vijf tot tien minuten in een trance toestand zijn gaan we de pinda's op ceremonieële wijze doppen.
De ceremonie begeleiding zal tijdens het doppen van de pinda's op rustige wijze bepaalde teksten uitspreken die het doppen van de pinda's verbinden met het losmaken van onze eigen schil, onze eigen pantsers, en ons te verbinden met onze eigen harde kern.
Zo gaan we dan rustig aan alle pinda's die we in het begin gekregen hebben doppen. Dit is dan het eerste deel van de Pinda ceremonie.

Met het tweede deel van de Pinda Ceremonie concentreren we ons op de gepelde pinda's, de harde kern. De pinda bestaat uit twee helften en wanneer je deze los van elkaar maakt zie je dat één van de helften een soort van figuurtje bevat... (zie foto rechts).
Dit figuurtje representeerd fysiek de spirit van de pinda en kan ons associatief verbinden met het kleine, zachte stemmetje van onze eigen kern. Tijdens een geleidde meditatie maken we in het tweede deel van de ceremonie contact met de spirit van de pinda en maken we een connectie met het zachte stemmetje van onze eigen kern.
Hierbij kunnen we ons bewust worden van innerlijke processen die we in het drukke dagelijkse leven wegdrukken en waarvoor we niet de tijd nemen om deze op een gezonde manier te doorleven.
Dit is dan het tweede deel van de Pinda ceremonie.

Hierna beginnen we dan aan het laatste deel van de drievoudige Pinda ceremonie. We zijn ons bewust geworden van aspecten uit onze harde kern waar we nog niet de tijd voor hebben genomen om deze op een gezonde wijze te doorleven, mogelijk zijn we ons ook bewust geworden van een innerlijke blokkade.
We doen een geleide meditatie waarin we onze innerlijke obstakels en remmingen visualiseren en samen met de harde kern van de pinda gaan vermalen. Tijdens het vermalen van de pinda's zien we dat deze harde kern langzaam zacht een smeuïg gaat worden, langzaam wordt het pindakaas.
In de harde kern zit al de olie die de processen kan smeren en in beweging kan brengen. Door ons op ceremonieële wijze te verbinden met dit proces stimuleren we ook onze eigen innerlijke processen om weer in beweging te komen. Dit deel van de Pinda ceremonie kan veel losmaken bij de deelnemende mensen.

We besluiten de Pinda ceremonie dan ook door ruim de tijd te nemen om onze ervaringen na te beschouwen. Tijdens de Pinda ceremonie hebben we tevens pindakaas gemaakt die we met een boterhammetje kunnen nuttigen. Hiermee aarden we weer en verinnelijken we de ervaringen van de Pinda ceremonie.

Praktische informatie
De Pinda ceremonie neemt een hele middag of avond in beslag.
Tijdens de ceremonie gaan alle mobiele telefoons uit.
Er wordt tijdens de ceremonie uitsluitend bronwater gedronken.
Voor alle benodigdheden wordt gezorgd, zoals de pinda´s, vijzels en potjes, bronwater en drinkglazen.
Trek gemakkelijke losse kleding aan.
De kosten voor een Pinda ceremonie zijn €  40,= per persoon.


Meer info

Terug

Informatie en aanmelden

Met het onderstaande formulier kan je je aanmelden voor een Pinda ceremonie, of indien gewenst eerst nog wat meer informatie vragen.

Naam *
Email Adres *
Ik wil   
Bericht   
* zijn verplichte velden.

     Geef de uitkomst van de som  (ter voorkoming van spam):
6 + 6 = ?