Deodorant

Ik heb hier voor me deodorant van Neutral (Unilever) staan, dus 0% parfum, 0% kleurstof en 0% alcohol. Klinkt goed!
Ingrediënten: Aqua, Aluminium Chlorohydrate, Glycerin en Hydroxy­ethyl cellulose.   Rechts hiernaast de ingrediënten van een deodorant van Nivea met nog meer chemicaliën...

Dat klinkt toch als een heftig cocktailtje dat je onder je armen spuit!
Zwangere vrouwen en mensen die kanker hebben gehad wordt geadviseerd geen deodorant te gebruiken dat Aluminium Chlorohydrate bevat, hoewel wetenschappelijk niet aangetoond, zou deze stof mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn (zie o.a. NIH.gov, Foodconsumer.com, Bio-Medicine.org), en ook in verband gebracht kunnen worden met Alzheimer (zie NIH.gov en Dr.Fife blz.157-159)
Glycerin is een toegestane stof ook bekend als E-422 en wordt ook afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

We spuiten dus een lekkere che­mi­sche cocktail onder onze armen die deels door de huid worden op­ge­no­men en in het lichaam terecht komen. Ik las op forums dat mensen geloven dat aluminium in je lichaam geen kwaad kan omdat we­ten­schap­pe­lijk onderzoek dat niet aan­ge­toond zou hebben... onvoorstelbaar! (zie ook Wikipedia).

Metalen en kunstmatige chemische stoffen horen niet in ons lichaam thuis maar zitten wel in veel verzorgingsproducten zoals deodorants, die via de huid in ons lichaam terecht komen. Eén van de plekken van het lichaam waar Lympheklierkanker begint zijn de oksels (zie Infonu.nl en OLVG.nl) en ook borstkanker kan beginnen met een zwelling in de oksel (zie Kanker.nl).
Wetenschappelijk is er echter (nog) geen eenduidend verband tussen het spuiten van lichaamsvreemde chemicaliën onder de oksel en deze kankersoorten. Dus hoewel deze kankersoorten toenemen blijven we deze rotzooi gewoon gebruiken totdat het onomstotelijke we­ten­schap­pe­lijke bewijs geleverd is. Wel, ik doe dat liever andersom: ik gebruik het niet totdat duidelijk is of het wel of niet veilig is, ik vindt dit on­aan­vaard­bare en bovendien volstrekt onnodige risico´s!

Als heiden haal ik inspiratie uit de natuur en denk ik dat hoe natuurlijker iets is hoe beter het bij ons natuurlijke lichaam past. In de kolom rechts zie je enkele links naar webshops die natuurlijke deodorants en andere verzorgingsproducten verkopen. Maar je kan ook heel eenvoudig zelf je eigen deodorant maken...

Zelf deodorant maken

Zweetluchtjes worden niet direct door zweten veroorzaakt maar door bacteriën. Kokosolie en zuiveringszout hebben beidde een anti-bacteriële werking. Wanneer je twee eetlepels kokosolie mengt met twee eetlepels zuiveringszout (bakingsoda) en twee eetlepels maizena of arrowroot, heb je al een prima werkende deodorant!
Je kan er eventueel nog enkele druppels van een lekkere ruikende olie aan toevoegen!

Ik maak zelf mijn eigen deo van kokosolie, zuiveringszout en maizena en dat bevalt me prima!


Terug